Literatūras vākšana tīmeklī

Publicēts 2009-02-28, etiķetes: , ,

Viena no lietām, kas noteikti nodarbina studentus (un varbūt arī cilvēkus, kas jau kādu laiku strādā) ir dažādu materiālu vākšana internetā. Vispirms tas parādās pie referātu un pēc tam arī pie kursa darbu un diplomdarbu rakstīšanas. Vismaz man šī nodarbe izpaužas tā, ka vairumu materiālu sameklēju dažādās interneta lapās, tad vēl dažus rakstus no žurnāliem un atkarībā no nepieciešamības tiek izmantotas arī grāmatas.

Kad tie materiāli ir apzināti, tad vēl atliek tos sašķirot un izvērtēt, kas no tā ir izmantojams. Nesen uzgāju pāris programmas, kas šo procesu atvieglo, strukturējot pašu informācijas vākšanu un savāktos materiālus. Pareizāk sakot, tās nav vis programmas, bet gan papildinājumi interneta pārlūkprogrammai FirefoxFoxmarks un Zotero.

Foxmarks palīdz organizēt Firefox grāmatzīmes, ja tiek izmantoti vairāki datori. Ar tā palīdzību ir iespējams uzturēt rūpīgi veidoto un organizēto grāmatzīmju bibliotēku saskaņotu ar visiem izmantotajiem datoriem. Es to izmantoju, lai sinhronizētu grāmatzīmes starp manu portatīvo datoru un personālo datoru. Reāli tas nozīmē, ka, ja es vienā datorā esu saglabājis kādu grāmatzīmi, tad man tā automātiski kļūst pieejama arī uz otra datora. Daudzu grāmatzīmju gadījumā tas ir neatsverams palīgs. Lielākais mīnuss varētu būt tas, ka Foxmarks nav atvērtā pirmkoda programmatūra.

Zotero [zoh-TAIR-oh] savukārt iet vēl soli uz priekšu. Tas piedāvā gan saglabāt saites uz interneta lapām, gan arī kārtot tās mapēs (atbilstoši tēmām u.tml.), pievienot atslēgas vārdus vieglākai meklēšanai, bet tas ļauj arī saglabāt interneta lapu uz datora tādu, kā tā izskatās dotajā mirklī, pievienot piezīmes un pat pievienot piezīmes tieši saglabātajā lapā, kā arī eksportēt citācijas izmantošanai citās programmās. Zotero parasti pa kājām nemaisās, bet tā ikona mierīgi sēž statusa joslā. To aktivizējot, tas atver paneli aptuveni trešdaļas augstumā no pilna loga un to ir iespējams atvērt arī pa visu lapu vieglākai rediģēšanai.

Zotero panelis ir sadalīts vertikāli trīs daļās. Kreisajā pusē ir iespējams organizēt mapes (projektus), centrālajā daļā ir apskatāms iezīmētās mapes saturs (saglabātās lapas, saites uz interneta lapām un failiem uz datora, piezīmes u.t.t.), bet labajā daļā ir redzamas konkrēta objekta detaļas (piezīmes, atslēgas vārdi u.c.). Tas ir viegli apgūstams un tā mājas lapā pat ir pieejamas videopamācības.

Līdzīgi kā Foxmarks, arī Zotero nākamā versija piedāvās bibliotēkas sinhronizēšanu starp vairākiem datoriem un dažādas organizēšanas iespējas.

Zotero ir atvērtā pirmkoda projekts, kura galvenie izstrādātāji ir George Mason Universitātes Vēstures un Jauno masu saziņas līdzekļu centrs (Center for History and New Media at George Mason University), un šo darbu finansiāli atbalsta Savienoto Valstu Muzeju un Bibliotēku servisu institūts (United States Institute of Museum and Library Services), Andrew W. Mellon fonds (the Andrew W. Mellon Foundation), un Alfred P. Sloan fonds (the Alfred P. Sloan Foundation).

Zotero iespējams iegūt Firefox papildinājumu lapā nospiežot saiti "Add to Firefox" (vai arī Zotero mājas lapā). Līdzīgā veidā var iegūt arī Foxmarks.

Te vēl jāpiebilst, ka šī programmatūra ir izmantojama Windows, Linux un Macintosh vidēs, turklāt Foxmarks ir pieejams arī interneta pārlūkprogrammām IE un Safari.


edit post

0 Atbildēt uz "Literatūras vākšana tīmeklī"